GOLF TURİZMİ
GOLF TURİZMİ
Turizmde yeni arayışlar içinde olan, klasik turizm anlayışının ötesinde, yeni seçenek (alternatif) ler oluşturmaya çalışan ve bu nedenle turizme yeni boyutlar kazandırmaya çalışan Türkiye'nin dünya turizm pastasından hak ettiği payı alabilmesi için özel amaçlı turizm seçeneklerini artırması gerekmektedir.
İşte, tam bu noktada golf sporu ülkemiz turizmi için yeni bir seçenek olarak ortaya çıkmaktadır.
Golf İngiltere’de XVIII. yüzyıldan başlayarak moda oldu ve Anglosakson kültürünün egemen olduğu ülkelere özgü bir spor olarak kaldı. Japonya'da da çok oynanan golf sporu yakın tarihlerde Fransa'da yaygınlık kazandı. Golf, tenisin yanı sıra amatör ve profesyonellerin açık turnuvalarda karşı karşıya gelebileceği ender sporlardan biridir. Tarih boyunca "soyluların sporu" olarak anılan golf günümüzde çevreci bir spor olarak önem kazanmış durumdadır. Golf alanlarının doğaya zarar vermediği, çevreye uygunluk gösterdiği bilinmektedir.
Golf sporunun Türkiye'deki geçmişi 1895'lere dayanıyor.
Evet, ülkemizde golf sporu tam 106 yıl önce bir grup İngiliz, Amerikalı ve birkaç Türk tüccarın girişimleriyle başlamış, 1914-1916'da İstanbul Golf Klubü, 1930' da Ankara ve daha sonra İzmir Golf Klubü kurulmuştur. Şimdi ise ardı ardına açılan golf sahaları ile bu spor hak ettiği ilgiyi kazanacağa benzer.
Eldeki bilgilere göre Rusya ve Çin de dahil olmak üzere dünyanın her ülkesinde 100 milyondan fazla golf meraklısı var. Bu rakamın yaklaşık yüzde 50' sini Amerikalılar oluşturuyor. Amerikalıları başta Japonlar olmak üzere Uzak Doğulular ve İngilizler izliyor.
Türkiye'de ise golf oyuncularının çoğunluğunu Japonların başını çektiği yabancılar oluşturuyor. Ülkemizdeki golf tesisleri yerli ve yabancılar için nitelikleri farklı da olsa değişik hizmetler sunuyor.
1995 yılında turist sayısı ve turizm gelirleri açısından arzulanan hedeflere ulaşan Türkiye, o günden bu yana dünya golf severlerinin ilgisini de hızla çekmeye başladı. Turizm Bakanlığı'nca Ege ve Akdeniz kıyılarında 11 golf alanının planlandığı, 1994 yılında 6 yatırımın peş peşe hizmete girdiği ülkemiz, sürekli yeni sahalar arayan profesyonel golfçular için yeni cazibe bir merkezi olma yolundadır.Yatırımların hemen hemen tamamının uluslararası üne sahip golf organizatörü, işletmeci ya da yatırımcılarla birlikte yapılıyor olması golf turizminin Türkiye turizmi için yeni bir umut olacağını gösteriyor.
Golf turizminin gelişmesi bu alandaki yatırımlara yatırım ve gümrük indirimi uygulanmasının yanı sıra, düşük faizli kredilerle sağlanıyor. Açık havada ve doğal bir çevrede, her yaşta insanın oynayabileceği ve zevk alabileceği; fiziksel güç, konsantrasyon, pratik düşünce ve görgünün diğer spor dallarında zor rastlanan bir bileşimi olan, fakat ani ve aşırı güç harcanmasını gerektirmeyen golf sporu tek başına oynanabileceği gibi grup olarak da oynanabilir. "Doğayla bütünleşen spor" denilince ilk akla gelen sporlardan biri olan golf, denetim altında yeşil bir alan, uygun atmosfer, huzur ve sabır gerektiriyor.
Sıkı kurallara bağlı olan Golf, en pahalı spor dalları arasında yer alıyor. Örneğin golf çorabı ve ayakkabısı olmadan sahaya girilemiyor. Ancak Türkiye'de golf oynamak dünya ülkeleriyle karşılaştırıldığında o kadar da pahalı değil, bu da ülkemiz için avantaj sağlıyor.
Türkiye'de bilhassa Ege ve Akdeniz bölgelerinde bitki örtüsü ve iklim özellikleri golf sporu için çok elverişlidir. Ülkemizde golf turizminin yaz aylarından çok sonbahar ve kış aylarında hareketlenmesinin sebebi ise Avrupalı golfçuların yaz aylarında kendi ülkelerindeki sahaları tercih etmeleri ve sonbahar, kış aylarında Türkiye'ye gelmeleridir. Kuzey ve Batı Avrupa'da yer kısıtlılığı nedeniyle golf sporunun uygulanması çeşitli zorluklar içermekte, bu nedenle Avrupalı kış aylarında golf sporu için Fas, Tunus, Portekiz ve ispanya’ya gitmektedir.
Dünyada en çok yayılan spor karşılaşmalarının golf turnuvaları olduğu göz önüne alınınca, golf yatırımlarının Türkiye'nin ülke ve turizm tanıtımı açısından da büyük önem taşıdığı anlaşılacaktır. Eğer gerekli ilişkileri sağlıklı kurabilirse tesis, personel ve alt yapı sorunlarının halledildiği bir turizm anlayışı içinde ülkemiz, coğrafi konumu ve nitelikli yatırımlarıyla golf turizminde ön sıralarda yer alabilir.
Diğer taraftan, golf sporu ülkeye turizm gelirleri açısından da önemli faydalar sağlayacaktır Çoğunlukla üst gelir gruplarında yer alan golfçuların normal bir turistin harcadığı dövizin 4-5 katını bıraktığı biliniyor.
Golf sporu Ege ve Akdeniz bölgelerinde turizm sezonunu 12 aya çıkaracak, turizm alanında sürekli iş olanağı sağlayacak, yöredeki turistik tesislerin fiyatlarına istikrar getirecek ve katalog fiyatlarıyla pazarlanmasına katkı sağlayacaktır.
Betonlaşma ve çarpık kentleşmeyle karşı karşıya olan Ege ve Akdeniz kıyılarında golf sahalarının kuracağı denge, ülkeye sağlayacağı döviz girdisiyle birleşince bu alandaki yatırımın değerliliği açıkça görülecektir.
Alanya,02 Aralık 2008
Yorumlar
Yorum Gönder